Studieren ohne Kochkenntnisse kann die Gesundheit gefährden. Ohne Erfahrung am Herd bin ich am Anfang meines Studiums viel in die Mensa gegangen. Das Essen damals in einem Kellerverliess im Salzburger Mozarteum war grauenhaft. Der Tiefpunkt war eine undefinierbare weisse Wurst, die in einer trüben Brühe um ihr Leben schwamm. Das hat meinen Überlebensinstinkt geweckt und ich begann selbst zu kochen. Heute an der Universität Liechtenstein ist das Essen in der Cafeteria gut und die Kochkenntnisse vieler Studierenden noch besser.
Wir haben Studentinnen und Studenten am Campus um ihre Lieblingsrezepte gefragt. Hier sind einige internationale Kochtipps - im Original, um ja nichts zu verfremden. Bon appétit und viel Spass beim Nachkochen.
Pia Dablander: Pistazien-Zitronen-Pesto
“Mein Name ist Pia Dablander, ich studiere Architektur im 5. Semester und anbei findet ihr eines meiner Lieblings-Alltagsrezepte. Das Pistazien-Zitronen-Pesto ist kinderleicht, vegetarisch und schnell zubereitet.”
Zutaten für drei Hungrige:
- 100g Pistazien
- 40g Parmesan
- 3 EL Zitronensaft
- 2 kleine Knoblauchzehen
- 5 Stängel Petersilie
- Etwa 14 Blättchen Basilikum
- Salz & Pfeffer
- 120g Olivenöl
- 320g Spaghetti
Bereite am besten zuallererst einen Topf für die Spaghetti vor und erhitze darin ausreichend Salzwasser auf dem Herd. Gib die Spaghetti erst ins Wasser, wenn es kocht.
Zerkleinere oder reibe währenddessen den Parmesan und fülle ihn anschließend in eine kleine Schüssel um.
Zerkleinere nun auch die Pistazien in einem Standmixer oder mit Hilfe eines Pürierstabes so lange, bis sie ganz fein sind.
Gib den Zitronensaft, die Basilikumblättchen und die abgezupfte Petersilie dazu.
Presse den Knoblauch durch eine Knoblauchpresse und gib ihn zu den restlichen Zutaten. Würze das Ganze mit einem halben Teelöffel Salz und etwa 4 Prisen Pfeffer.
Gieße anschließend etwa die Hälfte des Olivenöles dazu und mixe oder püriere die Zutaten, bis ein eine geschmeidige Mischung entsteht. Gib nun auch das restliche Olivenöl und den Parmesan hinzu.
Mittlerweile sollten auch die Nudeln fertig sein: Fange beim Abgießen der Nudeln ein Paar Esslöffel Nudelwasser auf und gib sie ebenfalls ins Pesto. Nun nur noch einmal alles gut durchmixen, anrichten und servieren. Guten Appetit!
Übrigens: Falls du nur für dich alleine kochst oder ihr nicht so großen Hunger habt, kannst du das Pesto ein paar Tage im Kühlschrank aufbewahren und einfach weniger Nudeln kochen.
Sara Stoll: Burger mit Ziegenkäse, Feigen und karamellisierten Zwiebeln und selbst gemachten Pommes
“Vielen Dank für die tolle Idee von einer Rezeptsammlung der Studenten, das find ich wirklich super! Da ich auch so gerne Koche, möchte ich auch mein Lieblingsrezept teilen – klingt komplizierter als es ist und schmeckt wirklich super lecker”, schreibt Sara Stoll, Bachelor Architektur im 5. Semester.
Zutaten für vier Burger
Burger-Pattys:
- 500g Hackfleisch
- 1 Zwiebel
- 1 Knoblauchzehe
- 2 TL Senf
- 1 Ei
- Salz, Pfeffer, Paprika, Oregano, Muskatnuss
Pommes:
- 500g Kartoffeln
- Salz, Pfeffer
Belag:
- 4 Burgerbrötchen
- 2 Zwiebeln
- 2 TL Honig
- 4 frische Feigen
- 4 Scheiben Ziegenkäse
- Salat
Den Ofen auf 200°C Umluft vorheizen.
Für die Pommes die Kartoffeln schälen und in schmale Streifen schneiden. Mit Salz, ein wenig Pfeffer und nach Geschmack mit Paprika oder Chili würzen und auf einem grossen Backblech verteilen.
Die Kartoffeln in den Ofen schieben und für circa 20 Minuten backen, nach knapp 10 Minuten einmal wenden. In der Zwischenzeit für die Burger Pattys die Zwiebel und den Knoblauch fein schneiden. Mit dem Hackfleisch mischen, das Ei dazugeben und mit dem Senf gut unterrühren. Mit Salz, Pfeffer, Paprika, Oregano und ein bisschen Muskatnuss würzen. Jetzt das Hackfleisch zu 4 Pattys formen und beiseitestellen.
Für den Belag die Feigen waschen und in Scheiben schneiden. Ein paar Blätter Salat zupfen, waschen und mit einem Papier trocken tupfen. Die Zwiebeln in Ringe schneiden. In einer Pfanne Olivenöl oder Butter erhitzen und die Zwiebelringe darin gut 3 Minuten anrösten. Dann den Honig in die heisse Pfanne geben, gut verrühren und den Herd runterschalten. Die Zwiebeln können nun noch in der Pfanne nachziehen.
Die Pattys in einer heissen Pfanne anbraten, je nach Dicke ca. 2-3 Minuten pro Seite. Dann auf ein Backblech legen und die letzten 5 Minuten zu den Pommes in den Ofen schieben.
Die Burgerbrötchen aufschneiden, die obere Seite mit dem Ziegenkäse belegen und kurz in den Ofen schieben, bis der Käse schmilzt.
Carlos Antonio Vazquez Gonzalez: Enchiladas Suizas
“Swiss Enchiladas” are a very complete representation of Mexican cuisine, which is one full of colors, textures and flavors that invite the diner to experience sensations and emotions through all their senses. The variety of ingredients and complements in the dish, responds to an ancient tradition that sought to present the food as a ritual or an offering to those who were going to eat it and the experience of com-bining the complements with the main dish achieved a unique experience for each diner, sometimes, as in this case with pumpkin seeds and Swiss cheese, ingredients from the lands of the guests were integrated as a gesture of welcome and mixture with our customs, traditions and flavors.” explains Carlos Gonzalez this tasty dish from his home country Mexico. Carlos does his Master in Architecture at the University of Liechtenstein.
Enchiladas Suizas consist of two chicken tacos in corn tortilla, bathed in traditional Mexican green sauce accompanied by pumpkin seeds that give a European touch to its flavor; gratinated with Swiss cheese and topped with onion and fresh cream.To accentuate the flavors, a portion of Mexican red rice and refried beans are served on the plate, as well as avocado slices that provide brightness, aroma and color to the first visual and olfactory encounter with the commensal.Finally, as a special touch, sealed rib-eye steak fajitas are placed on the plate to articulate all the flavors for a complete taste experience.
Ingredients:
- 1 avocado
- 1 cup of rice
- 1 cup of beans
- 1 garlic
- 1 onion
- 4 pomodoro tomatoes (green or red)
- roasted pumpkin seeds
- 1 red tomato
- 2 tortillas de maíz
- 100 ml fresh cream
- 100 g of chicken
- 100 g of Rib eye steak
- 50 g of Swiss cheese
- 1 chile
- 1 bottle of “slasa verde” (available in COOP)
The rice:
Soak a cup of rice in hot water for 15 minutes and drain perfectly
Fry in enough oil until it turns brown
Blend 1 tomato, 1 garlic and a piece of onion with 1/4 cup of water
Add it to the rice, season with chicken broth and salt
add a cup of water and cook for 15 or 20 minutes
The beans:
Fry a cup of pre-boiled smashed beans in olive oil for 10 minutes
Add salt to taste
Serve a portion on the plate topping it with cream and cheese
The enchilada:
Blend 2 green tomatoes, 1 garlic, 1 onion, ½ cup of roasted pumpkin seeds and 1 chile with 1/2 cup of “green salsa”.
Fry 2 tortillas in olive oil until get a soft crispy texture and soak them in sauce
Prepare 2 wraps of boiled and shredded chicken and top them with the chopped onion, cream and melted Swiss cheese
Add a couple of grilled rib-eye steak stripes
When all the parts are served on the plate add some slices of avocado and a selection of fresh herbs or chiles from your garden to add some color and aroma to the plate presentation, getting it ready to enjoy with friends and family.
Roy Pranay, Mara Franke: Village Chicken Curry
Village chicken curry is the favorite meal of the architecture students Roy and Mara. Roy Pranay does his Master in Architecture at the University of Liechtenstein, Mara Franke a Bachelor in Architektur.
Ingredients:
- 100 ml mustard oil/cooking oil
- 2 chopped potatoes
- 2 chopped onions
- 50 g chopped coriander leaves
- 1 cup tomato puree
- 4 chicken legs
- 200 g yoghurt
- 2 teaspoons turmeric
- 1 teaspoon sugar
- 2 tablespoons garam masala powder
- 1 teaspoon lemon juice
- 2 tablespoons ginger garlic paste
- salt to taste
- 1 teaspoon cumin seeds
- chopped green chillies
Marination: min. 30 min. Chicken, turmeric, ginger garlic paste, salt, lemon juice mixed together and kept aside for half an hour minimum.
In a pan add oil and heat it up to smoking hot. Now add the potatoes and fry for 3-4 minutes and keep it aside.
Add more oil then chopped onions, salt, sugar and cumin seeds in the same pan until it`s golden brown.
Add the marinated chicken and mix vigorously and cook till the skin seperates from the chicken.
Mix the tomato puree with garam masala, cook until the oil seperates. Then add potatoes and cook again for 1 minute.
Add yoghurt, salt and cook for about 15-20 minutes. (Add water if needed for desired consistency).
Cook again for 5 minutes and garnish with chopped coriander leaves and green chillies.
Serve with rice or with naan bread.
Recommended eating the next day for a more refined taste. Enjoy
Alina Dinu and and Hannes Herzog: Bacon wrapped pork medallions in gorgonzola sauce on savoy cabbage
A classic Romanian traditional cooking recipe by Chef Alina Dinu and and Chef Hannes Herzog that serves four. Alina and Hannes are doing their Master in Architecture.
Savoy cabbage
Peel off the outer layer of the savoy and cut in quarters. Now cut in small stripes. Cut onions into squares and braise them in the pan. Add cut savoy and wait a few minutes before adding the broth. Add salt, pepper, and ten and let it boil on middle heat for 5min. Now add the chopped bacon, butter, cream some flour, and musket and let it boils on middle heat for another 20min. - ready to serve
Bacon-wrapped pork medallions in gorgonzola sauce
Peel off skin and fat and cut the pork into slices (2-3cm). Chop onions and bay onion in squares and put aside. Also, cut the gorgonzola and cheese and put them aside. Sear the meat hot and short in some oil. We only want it to turn ‚greyish’ with slightly burned skin. After our pieces have the right color get them out of the pan and coat the sides with mustard. Now wrap every piece in two stripes of bacon and let them rest. Besides we can start braising the onions with some oil in the same pan we used for the meat. Let them turn goldish and fight with some white vine. Wait until the alcohol has evaporated and then place the onions on the ground of a casserole dish. Gently place now the prepared pork medallions on the onions, add salt and pepper (also whole pieces), and the chopped baby onions to the dish and put it in the already heated oven. Let it rest for 15min at 200°. While the meat is in the oven we can do the sauce. Therefore put cream butter some pepper and parsley in the already used pan and add steady stirring gorgonzola and cheese until everything is melted into one nice creamy sauce. Finish with salt and pepper. Now add the sauce to the casserole dish. Try to pour the sauce around our medallions so the pieces seem to be swimming and stay nicely roasted. Put in the for another 10min. Try to stay close to the written times, so the meat does not get dry. - we are ready to serve, enjoy! Serve with Tagliatelle or salty butter potatoes.
Fancy step-by-step cookbook: download
Mikola Subtelnyi and Nathoo Leemul: Patato Fingers
The Ukrainian Mikola Subtelnyi (Master in Finance) and Nathoo Leemul (Master Architecture) are more than glad to share a recipe of an easy to cook Ukrainian snack that is easily prepared for any parties. "Me and Atish tried this weekend to cook it and got only positive feedback from our dormies! In English you might call this dish Patato Fingers. You do not need to be a professional to make it super delicious or even improve the recipe. Still, the most important part of this dish is sauce! And no one even has the right to think to taste it with ketchup or mayo!!! It is the same as eating pineapple pizza… "
Wedges
Preheat oven to 180°C / 350°F degrees.
Cut peeled potatoes into slices of any size. Cover with water and cook with salt, bay leaf and 3 cloves garlic for 15–20 minutes until ready.
Drain the cooked potatoes, discard garlic and bay leaf: you’ll no longer need them. Mash potatoes until smooth. If you have leftover cooked unpeeled potatoes from the night before, you can also put them through a blender.
Add 2 egg yolks, salt, pepper and flour. Mix the dough.
Form potato fingers/batons with a spoon or a pastry bag and place them on a baking paper-lined roasting tray.
Wash in egg yolk with a silicone brush and bake for 15 minutes until golden brown.
Green sauce
Put diced green parsley and dill, water, oil, grated hard cheese, lemon juice, garlic and salt in a blender, and blend until smooth.
Serve with the green sauce, either hot or cold.
“This website belongs to Ukrainians the most famous chief, who is a genius and there he uploads the craziest recipes that you can try as well”, says Mikola. Download recipe: https://klopotenko.com/en/paliushky-potato-fingers/
Dominik Sidler: Spätzlipfanne
Der Dominik Sidler möchte uns sein Lieblingsrezept vorstellen: die Spätzlipfanne für 4 Personen. Er studiert BWL an der Uni Liechtenstein.
Zutaten
- 500g Spätzli oder Knöpfli (kann auch selbst gemacht werden)
- 1.5 Peperoni (am besten gelb und rot)
- 0.5 Zwiebel
- 2 Karotten
- 1 Knoblauchzehe
- 150g Schinken oder Bündnerfleisch
- 250 ml Vollrahm
- Ein bisschen Bratensaucenpulver
- Ca. 5 Champignons
Zuerst die Karotten schneiden und in einer Pfanne in heisser Bouillon kochen.
In einer Bratpfanne die Peperoni gewürfelt anbraten und nach ein paar Minuten die gewürfelte Zwiebel und die feingeschnittene Knoblauchzehe hinzufügen.
Jetzt die Bratpfanne mit Salz und Pfeffer würzen.
Wenn die Peperoni weicher sind, die Pilze hinzugeben. Nach einer weile dann die Karotten in die Bratpfanne geben. Nun den ganzen Inhalt in ein separates Gefäss geben und die Spätzli in der Bratpfanne anbraten. Wenn die Spätzli angebraten sind, alles wieder in die Bratpfanne geben und mit Vollrahm und Bratensaucenpulver ablöschen. Nun noch den Schinken hinzufügen und dann ist die Spätzlipfanne auch schon fertig.
Zum Reinschmecken: Infoabende und Schnuppertage am Campus
Haben wir euch die Uni Liechtenstein so richtig schmackhaft gemacht? Dann besucht doch den Campus bei einem unserer Infoevents und lernt das Studium und die kochbegeisterten Studierenden persönlich kennen:
Alle Infoevents auf einen Blick: www.uni.li/info
Autor: Gernot Bilz, Kommunikation und Marketing, Uni Liechtenstein | Fotos und Rezepte wurden von den Köch:innen zur Verfügung gestellt